organisatieadvies

Ondersteuning van organisaties op menselijk niveau

Geschreven door: op 5 januari 2019 @ 9:04 pm

In iedere organisatie wordt samengewerkt op meerdere niveaus, zowel op horizontaal als verticaal. Met de real life game Tracing Thomas is het mogelijk spelenderwijs met al deze facetten van samenwerking en communicatie te oefenen, en hier desgewenst onder deskundige begeleiding, lering uit te trekken.

Tracing Thomas is een spel met in Fort 1881 voor 50-150 deelnemers die in de huid van vrijwilligers van de Burgerdienst de politie helpen met de zoektocht naar een scholier die onder verdachte omstandigheden vermist wordt. In kleine taskforces gaan de deelnemers op onderzoek naar de waarheid die in de vorm van vele objecten en ruim 15 acteurs over het fort verspreid te vinden is. In tactische teams van 20 tot 25 deelnemers worden de puzzelstukje samengevoegd om het grotere plaatje te verhelderen.

Deze structuur is ook in real life te vinden. In iedere grotere organisatie heeft een medewerker grofweg te maken met drie lagen in de organisatie:

  1. De directe collega’s waar je direct mee samenwerkt. Hier lunch je mee, zit je op één kamer en bouw je een persoonlijke relatie mee op.
  2. Het eigen taakgerichte team of de eigen afdeling. Deze collega’s doen vergelijkbaar werk als jezelf, en wat ze doen is transparant en begrijpelijk voor je.
  3. De organisatie als geheel. Hoewel alle afdelingen uiteindelijk hetzelfde gemeenschappelijke doel dienen weet je van afdelingen waar je niet rechtstreeks mee te maken hebt niet precies wat ze doen.

De samenwerkingsstructuur van ‘Tracing Thomas’ is op vergelijkbare wijze samengesteld. in kleine operationele teams van twee à drie personen gaan deelnemers daadwerkelijk op onderzoek uit, waarbij intensief en hands-on samengewerkt wordt. Het doel van deze teams is zoveel mogelijk data te verzamelen. Alle operationele teams maken op hun beurt deel uit van tactische teams van ca. 15-25 man die de operationele data verzamelen, combineren en interpreteren om tot onderbouwde conclusies te komen. De verschillende tactische teams streven allemaal hetzelfde strategische doel na: het vinden van Thomas. De deelnemers hebben kunnen op operationeel niveau contact vrij contact hebben met ‘andere teams’ omdat de operationele team zelfstandig op onderzoek gaan en andere deelnemers en teams het lijf lopen. Operationele teams hebben de vrije keuze om team van een andere tactische groep te helpen, of juist niet. De deelnemers weten dat er andere tactische teams zijn, maar de eventuele communicatie met deze teams verloopt in beginsel indirect via de begeleidende rechercheurs (linking pins).

Het meedraaien in deze overzichtelijke gelaagde structuur geeft inzicht in samenwerking op organisatieniveau en nodigt uit tot het leggen van parallellen binnen de eigen organisatie. Net als in de meeste organisatie ervaart men de grootste verbondenheid en loyaliteit met de operationele groep, waardoor als vanzelf bij deelnemers een competitieve instelling kan en vaak zal ontstaan hoewel het strategische doel meer belang heeft bij een coöperatieve instelling. Deze overeenkomst met de werkpraktijk maakt dat bij evaluatie onder begeleiding van een organisatieadviseur/teamcoach achteraf eenvoudig parallellen getrokken kunnen worden met de eigen organisatie en bedrijfscultuur.

Tracing Thomas

Meer weten over deze real life serious game, of wilt U weten hoe U deze het best voor Uw eigen organisatie kunt inzetten? Neem contact op, dan help ik U graag verder.

Tags: , , , , , , ,

Categorien: serious games, verandermanagement

Laat een reactie achter

RSS